Plavání a kalorie: Tajemství efektivního tréninku ve vodě

Plavání je nejen prospěšné pro naše duševní zdraví, ale také účinný způsob jak spalovat kalorie a zlepšovat kondici. Kolik kalorií spálíme, když uplaveme 1000 metrů? A jak můžeme zvýšit počet kalorií, které při plavání spálíme? Odpovědi na všechny otázky najdete zde, tak čtěte dál. 

Vesela zena ve sportovnim bikini

Co ovlivňuje spotřebu kalorií při plavání?

Abychom mohli odpovědět na otázku, kolik kalorií lze při plavání v průměru spálit, je důležité se nejprve podívat na faktory, které hrají roli. Spotřeba kalorií při plavání nezávisí pouze na samotné aktivitě, ale je ovlivněna také individuálními faktory, jako jsou např.

  • Velikost těla: Vyšší lidé mají tendenci spalovat při plavání více kalorií, protože potřebují více energie na pohyb ve vodě.
  • Složení těla: Svaly spotřebují více energie než tuková tkáň, takže lidé s větším množstvím svalové hmoty mohou spálit více kalorií.
  • Pohlaví: Muži mají obecně vyšší procento svalů než ženy, což může vést k vyšší spotřebě kalorií.
  • Věk: Svalová hmota má tendenci s věkem klesat, což může snižovat bazální a výkonový metabolismus.

Při plavání hraje ve spotřebě kalorií rozhodující roli také intenzita tréninku, která určuje, kolik kalorií se spálí. Čím náročnější je plavecký trénink, tím vyšší je energetická potřeba organismu, což následně vede ke zvýšení spotřeby kalorií. 


Spotřeba kalorií: studená versus teplá voda

Často kladenou otázkou je, zda je spotřeba kalorií vyšší ve studené nebo teplé vodě. Ve skutečnosti tělo spaluje více kalorií ve studené vodě, protože musí spotřebovat více energie na udržení tělesné teploty. Plavání v teplé vodě však může být stejně účinné, protože spotřeba kalorií v konečném důsledku závisí na intenzitě tréninku.


Upozornění: Plavání ve studené vodě může vést ke zvýšenému pocitu hladu. Místo fast foodu a sladkostí volte po tréninku zdravé svačiny. Zde najdete tipy pro optimální výživu během plaveckého tréninku.  


Přehledová tabulka: Spotřeba kalorií za 1 hodinu plavání

Abychom vám poskytli ucelený přehled o spotřebě kalorií při různých plaveckých stylech, sestavili jsme pro vás informativní přehledovou tabulku s přibližnou spotřebou kalorií pro jednotlivé plavecké styly. Hodnoty platí pro mladou ženu vážící 60 kg:



Plavecký styl

Kalorická spotřeba 1 hodina plavání

Pomalé plavání prsa

250 kcal

Rychlé plavání prsou

540 kcal

Pomalý kraul

370 kcal

Rychlý kraul

720 kcal

Znak pomalu

230 kcal

Znak rychle

420 kcal

Plavání motýlkem

650-960 kcal



Pokud tedy trénujete intenzivněji, například rychlé kraulujete nebo plavete motýlka, je vaše spotřeba kalorií za hodinu vyšší než u pomalého plavání prsou. Střídáním různých typů plaveckých stylů a přizpůsobením tréninku svým kondičním cílům můžete efektivně spalovat tuky a posilovat svaly.


Spočítejte si vlastní spotřebu kalorií při plavání

K výpočtu vlastní spotřeby kalorií při plavání a optimalizaci tréninků plných energie vám pomůže jednoduchý vzorec, který vám pomůže sledovat vaše pokroky a dosáhnout vašich kondičních cílů:


Základní metabolická rychlost (kalorie) × MET : 24 × doba trvání plaveckého výkonu.


MET znamená metabolický ekvivalent a představuje definovaný průměrný energetický výdej při různých aktivitách - přesné hodnoty najdete v americkém Sborníku pohybových aktivit


→ Odhady spotřeby kalorií na základě hmotnosti, plaveckého stylu a délky tréninku poskytují také různé online kalkulačky.


Tipy pro zvýšení spotřeby kalorií při plavání

Pro zvýšení spotřeby kalorií při plavání jsme pro vás zde připravili několik užitečných tipů, které lze snadno realizovat a které vám přesto mohou zpříjemnit návštěvu bazénu: 

  • Vyzkoušejte různé plavecké styly, například kraul, prsa, záda a motýlek. Tato rozmanitost vám umožní aktivovat různé svalové skupiny a komplexně trénovat celé tělo. Tím se zvýší vaše spotřeba energie a podpoří se spalování kalorií.
  • Zvyšte intenzitu: zvyšte rychlost plavání nebo do svých plaveckých tréninků zařaďte intervalový trénink. Tím zvýšíte tepovou frekvenci a povzbudíte své tělo k větší spotřebě energie. To vede ke zvýšenému spalování kalorií.
  • Používejte plavecké pomůcky: Ploutve, pádla nebo plavecká deska mohou zvýšit odpor ve vodě a zintenzivnit svalovou práci. Díky tomu můžete trénovat efektivněji a spálit více kalorií, protože své tělo více zatěžujete.
  • Plavejte společně: Najděte si tréninkového partnera nebo skupinu, abyste si udrželi motivaci. Vzájemnou podporou se můžete povzbudit k intenzivnějším tréninkům a zvýšit spotřebu kalorií. Skvělým způsobem, jak spojit „práci“ a zábavu, jsou například hry ve vodě
  • Zásadní je kontinuita vašich plaveckých tréninků. Pravidelným plaváním a důsledností v tréninku si tělo zvykne na námahu a může zvýšit svou výkonnost. To vede k dlouhodobě vyššímu spalování kalorií.

→ Nezapomeňte, že správné plavky vám také pomohou cítit se ve vodě pohodlně a podat co nejlepší výkon. Prohlédněte si širokou nabídku sportovních bikin a sportovních plavek v našem e-shopu a vyberte si svůj nový oblíbený outfit! :) 


Díky těmto tipům můžete nejen efektivně spalovat kalorie, ale také zvýšit svou radost z plavání a dosáhnout svých kondičních cílů. Tak šup do vody a užijte si osvěžující a efektivní trénink!

Komentáře

Komentáře musejí být schválené před zveřejněním.

Your Top size is

Your Bottom size is

Your Onesies size is