Jak prát plavky: tipy pro péči o plavky

Pokud jste si pořídily volnočasové nebo sportovní plavky, určitě si přejete, aby Vám sloužily co nejdéle. K tomu je nezbytná správná péče. Je snadné nevědomky poškodit barvu nebo materiál nesprávným pracím cyklem, a tak přijít o nový oblíbený kousek, který už nebude vypadat stejně skvěle jako na začátku. V tomto článku se dozvíte, jakým chybám se při praní plavek vyhnout a které rady byste měly následovat.

Barevné horní díly bikin od společnosti JOLYN

Věda o materiálech plavek

Existuje nespočet typů, tvarů a barev bikin a plavek. Stejně rozmanité jsou i různé materiály. Protože ne všechny plavky jsou stejné, záleží na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, zda je nosíte jako módní oblečení na pláž, nebo hledáte sportovní plavky, které se cítí jako druhá kůže. Zde se dozvíte, jaké výhody mají jednotlivé materiály, co je třeba zohlednit při péči o ně a na kolik stupňů můžete plavky prát.

Nylon

Nylon, vyvinut v USA v roce 1935, se nejdříve používal u zubních kartáčků. Dnes je nylon známý hlavně díky punčocháčům. Tato syntetická vlákna jsou pružná a jemná, přilnavá k tělu jako druhá kůže. Navíc tkanina absorbuje jen málo vlhkosti, což jí umožňuje rychleji schnout než ostatní materiály.


Jak prát plavky z nylonu: Syntetické materiály, jako je nylon, lze prát maximálně při 60 stupních Celsia. Plavky nejlépe usušte na vzduchu, jelikož materiál absorbuje jen malé množství vody a po vyprání rychle schne.

Lycra neboli elastan

Lycra, kterou většina lidí zná pod názvem elastan, byla vyvinuta v roce 1959. Je složena z polyetylenglykolu a polyuretanu. Tento materiál vyniká výjimečnou pružností a odolností, umožňuje prodloužení v rozmezí 500 až 700 %. Kromě toho se vyznačuje nízkou schopností absorbovat vlhkost. Lycra si udržuje svůj tvar, je lehká, měkká, hladká a lze ji snadno barvit. Jak prát plavky z lycry?


Jak prát plavky z elastanu: Použijte jemný cyklus nebo program pro snadnou údržbu prádla v pračce. Lycra by se měla prát při teplotě maximálně 30 stupňů a s nízkými otáčkami odstřeďování. Při praní bikin nebo plavek byste nikdy neměly používat změkčovače tkanin. Plavky z lycry sušte vždy jen na vzduchu, vyhněte se sušení v sušičce.

Polyester

Polyester se v přírodě vyskytuje už od roku 1830. V dnešní době se však vyrábí převážně synteticky. Jeho nejznámějším typem je polyethylentereftalát, obecně známý jako PET. Jako textilní materiál PET jen minimálně pruží, vyznačuje se vysokou rozměrovou stálostí a málo se mačká. Látka je extrémně odolná vůči roztržení a málo absorbuje vodu, což ji činí ideální volbou zejména pro výrobu plavek.


Jak prát plavky z polyesteru: Prádlo z polyesteru byste měly prát při teplotě 40 stupňů Celsia, není potřeba používat speciální prací prostředek a klidně můžete přidat i změkčovač tkanin. Polyester můžete sušit v sušičce při nízké teplotě a také ho žehlit. Doporučujeme ale raději nechat plavky uschnout přirozeně na vzduchu, aby se nemačkaly.

Tkánina Scuba

Materiál tkaniny Scuba jsou vyráběny oboustranným pletením z jemných vláken. Typicky se skládají z polyesteru a elastanu, přičemž někdy mohou obsahovat i příměs viskózy. Tyto tkaniny se vyznačují vysokou pružností a schopností udržet si svůj tvar, což je činí pohodlnými a odolnými.


Jak prát plavky z materiálu tkaniny Scuba: Tuto látku můžete prát při teplotě 30 stupňů Celsia. Obvykle není vhodná pro sušení v sušičce, takže doporučujeme sušení na vzduchu.

Neopren

Tento materiál se vyznačuje pružností, elasticitou a odolává povětrnostním podmínkám, rozkladu i chemikáliím. Svou výbornou tepelnou izolací a vysokou pružností je neopren ideální pro vodní sporty. Neoprenové oděvy jsou extrémně odolné vůči roztržení a oděru, což jim zajišťuje dlouhou životnost, i když jsou využívány v náročných podmínkách. 


Jak prát plavky z neoprenu: Neopren se v pračce prát nesmí. Neoprenové plavky je třeba prát ručně a to ve studené vodě. Ani sušení v sušičce není pro tento materiál vhodné. 

Jak prát plavky? Ruční praní vs. praní v pračce 

Po dni stráveném odpočinkem na pláži nebo po náročném tréninku v bazénu byste měly své plavky vždy vyprat. Bez ohledu na to, zda je perete ručně nebo v pračce, prvním krokem je důkladné vypláchnutí hrubších nečistot jakými jsou písek, špína nebo kamínky.

Ruční praní 

Některé materiály, jako je například neopren, je potřeba prát výhradně ručně. Pro tento způsob praní se hodí použít jemný prací prášek nebo mýdlo, které není příliš agresivní. Nejprve odstraňte z plavek hrubé nečistoty a poté napusťte do umyvadla chladnou vodu. Přidejte do ní mýdlo a začněte plavky opatrně proplachovat. Vždy je důkladně opláchněte v čisté vodě, dokud z nich nezmizí všechny zbytky pracího prostředku. Chcete-li odstranit přebytečnou vodu z plavek, vložte je do ručníku a jemně je vyždímejte. 

Praní v pračce 

V závislosti na materiálu lze bikiny a plavky prát také v pračce. Je obecně doporučeno vyhnout se používání aviváže a zvolit prací program s nízkou teplotou (30 až 40 stupňů Celsia) bez odstřeďování.


Tip: K dosažení obzvláště šetrného čištění doporučujeme použít síťku na prádlo. Tímto způsobem zajistíte, že zejména detaily plavek, jako krajka nebo výšivka, nebudou při styku s ostatním prádlem poškozeny. 

Jak plavky sušit?

Vyvarujte se sušení plavek v sušičkách a nechte je raději uschnout na vzduchu. Dávejte pozor, aby na ně nedopadalo přímé sluneční světlo, protože by to mohlo způsobit vyblednutí barev. Před jejich složením se ujistěte, že jsou úplně suché, abyste předešly vzniku plísní. 

Jak na skvrny?

Při nošení bikin se na materiál snadno dostane například opalovací krém, což může způsobit nevzhledné skvrny. Zde se dozvíte, jak tyto a další skvrny odstranit. 

Opalovací krém 

Pro odstranění skvrn od opalovacího krému můžete vyzkoušet prostředek na mytí nádobí. Jelikož je účinný proti tukům, měl by snadno vyčistit mastný opalovací krém z látky.

1. Předběžné ošetření

Použijte tekutý čisticí prostředek a naneste jej přímo na skvrnu.
Jemně vetřete prací prostředek do tkaniny, ale dávejte pozor, abyste materiál nepoškodili.
Tip: Předem si zjistěte, zda je prací prostředek vhodný pro materiál vašich bikin.

2. Namáčení

Po předběžném ošetření nechte plavky 15 až 30 minut namočené v roztoku teplé vody a malého množství jemného pracího prostředku.


3. Šetrné praní

Plavky perte ručně v teplé vodě s použitím jemného pracího prostředku.
Při praní můžete tkaniny o sebe jemně třít a vyhnout se prudkému drhnutí.


4. Důkladné opláchnutí

Bikiny nebo plavky důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a dbejte na to, abyste odstranili všechny zbytky mýdla.


5. Vysušit na vzduchu

Opatrně vymačkejte z plavek zbývající vodu
Plavky pověste, aby uschly, a vyhněte se přímému slunečnímu záření a teplu.

Chlor

Chlór v bazénu může napadnout tkaninu, proto je obzvláště důležité opláchnout bikiny nebo plavky čistou vodou co nejdříve po koupání ve veřejných bazénech.

Vysoce kvalitní materiál, jako je například naše technologie FOREVEREVER, je odolný vůči působení chlóru nebo slané vody. Ani UV záření nemůže poškodit zářivé barvy a vzory. Pokud tedy hledáte odolný materiál pro své plavky, podívejte se do našeho e-shopu!

→ Chodíte pravidelně plavat? Přečtěte si vše o tom jak působí chlór na pokožku.

Shrnutí

Aby Vaše oblíbené plavky sloužily co nejdéle, je důležité s nimi zacházet s péčí. Nejdříve se ujistěte, z jakého materiálu jsou vyrobeny a dodržujte doporučené pokyny pro praní. Ideální je vždy plavky prát ručně pro zajištění jejich dlouhé životnosti.

Komentáře

Komentáře musejí být schválené před zveřejněním.

Your Top size is

Your Bottom size is

Your Onesies size is