Plavání v těhotenství: Co byste měly vědět!

Mnoho těhotných žen je překvapeno, když jim je doporučováno plavání. Často vyvstává otázka, zda plavání v těhotenství zvyšuje riziko infekce, a tím i riziko pro matku a dítě, nebo zda by tím námaha pro ně samotné a jejich nenarozené dítě nebyla příliš velká. Ve skutečnosti je ale plavání ideálním sportem v těhotenství a má nesmírný přínos pro matku i dítě. Existuje jen několik výjimek, kdy je lepší jej neprovozovat. Pojďme si to společně vyjasnit.

Těhotná žena na pláži v bikinách

Plavání v těhotenství: Relax pro matku i dítě

S postupujícím těhotenstvím musí nastávající maminky doslova nést těžkou zátěž. Mnoho žen si stěžuje na bolesti zad a dolní části zad, bolesti kloubů nebo zadržování vody v těle.

Voda má tu vlastnost, že nadnáší: proto se ve vodě okamžitě cítíme lehčí a bezstarostnější. Je to moment uvolnění, který mohou pocítit zejména těhotné ženy, které trpí přesně těmito bolestmi (zad, kloubů apod). Skvělé na koupání v těhotenství je, že tento efekt se dostaví okamžitě, jakmile vlezete do vody. A když je relaxovaná matka, je relaxované nenarozené dítě, jelikož vnímá její pozitivní náladu a emoce. Doporučuje se zejmena koupání v těhotenství v prvním trimestru, protože si tímto tělo matky na pohyby ve vodě zvykne a tak podpoří tvorbu pozitivní nálady již od počátku těhotenství.

Zdravotní přínosy koupání v těhotenství

Koupání v těhotenství je výborný nápad také proto, že tělu prospívá hned v několika směrech: 

  • Krevní oběh se jemně rozproudí. 
  • Svaly a klouby se zároveň procvičují. 
  • Reguluje se krevní tlak. 
  • Dochází k menšímu zadržování vody v těle. 
  • Snižuje se riziko trombózy.
  • Posiluje se imunitní systém. 

Tímto způsobem lze zmírnit mnoho typických těhotenských obtíží. Kromě zdravotních přínosů má plavání vliv i na naši psychiku

Ještě větší zábava to je, když děláme něco pro své zdraví společně. Mnoho místních plaveckých bazénů nabízí například vodní gymnastiku pro těhotné ženy. Pod odborným vedením můžete z pravidelného cvičení v chladné vodě vytěžit ještě více. Zeptejte se své zdravotní pojišťovny, zda jsou takové programy k dispozici i ve Vašem okolí.

Může plavání v těhotenství způsobit infekce?

Některé těhotné ženy mají obavy, že se při koupání v bazénu v těhotenství nakazí. Představuje bazén v těhotenství riziko? Ve skutečnosti je riziko infekce vzhledem k chlorování vody nízké. Měly byste však při plavání během těhotenství dbát na následující:

  • Plavání byste se měly vyhnout v případě, že již trpíte vaginální infekcí. Vzhledem k tomu, že se během těhotenství může změnit hodnota pH vaginální flóry, doporučují některé porodní asistentky používat tampon s jogurtem nebo speciální čípky.
  •  Choďte plavat mimo špičku tak, abyste se vyhnula náhodnému nárazu ostatních. Tímto také snížíte riziko nákazy.
  • V případě nevolnosti nebo problémy s krevním oběhem, okamžitě vylezte z vody ven. Ideálně byste se měly koupat pouze v případě, že bude po ruce plavčík, který zasáhne. Mějte na mysli, že osamělá koupaliště nejsou pro plavání v těhotenství vhodná.

Jak často chodit plavat?

Nakonec vyvstává otázka: Jak často a jak dlouho chodit plavat? Platí pravidlo, že pokud jste předtím příliš nesportovaly, měly byste provádět nenáročný plavecký trénink maximálně třikrát týdně po dobu 20-30 minut. Začněte pomalu a hlavně se  nepřetěžujte!

Jako ve většině případů se vyplatí pozorně naslouchat vlastnímu tělu: To je nejlepším ukazatelem toho, co je pro nás dobré a co spíše naopak ne. 

Ptáte se kdy a jak začít plavat, až se Vám miminko narodí? Vše o plavání s miminkem se dočtete u nás.

Komentáře

Komentáře musejí být schválené před zveřejněním.

Your Top size is

Your Bottom size is

Your Onesies size is