Hubnutí plaváním? Vliv plavání na psychiku a tělo

Psychologové doporučují lidem, aby co nejvíce přijímali sami sebe, protože to je důležitým předpokladem pro duševní i fyzické zdraví. Někdy to ale zní až příliš jednoduše. Naopak, mnoho lidí se sebou a svým vzhledem bojuje a neustále hledá způsoby, jak účinně zhubnout. Je Vám to povědomé? Zde Vám prozradíme, jak využít plavání na hubnutí a co může plavání udělat pro Vaši pohodu, sebevědomí a zdraví.

Žena s bikinami v moři ukazuje srdce

Plavání - vliv na psychiku

Většina z nás to zná: znovu a znovu si dáváme předsevzetí, že budeme více sportovat a zdravěji jíst. V počáteční euforii dobrých úmyslů chceme chodit 5x týdně běhat, chodit na nordic walking nebo něco podobného. Ale ne vždy je snadné se do toho pustit. Výsledkem je často rezignace a frustrace. Proto doporučujeme začít raději krok po kroku a hubnutí plaváním může být jedním z těchto malých kroků.

Plavání je ideální sport na hubnutí, protože je vhodný pro téměř každého - dokonce i pro lidi, kteří mají například problémy s váhou nebo kteří by měli ze zdravotních důvodů šetřit klouby. 

Hlavní výhody plavání

  • Uděláte něco pro své zdraví a budete samy se sebou spokojeny. 
  • Zjistíte, že nejste obklopeny pouze modelkami s dokonalou postavou, jak by se mohlo zdát z reklam. A to je uklidňující! 
  • Zjistíte, že vliv plavání na postavu je značný, protože plavání efektivně spaluje kalorie a pomáhá v hubnutí. Pravidelné plavání při depresi navíc pomáhá odlehčit a stabilizovat náladu. 

Plavání - vliv na organismus

Mnoho lidí, zejména žen, mívají zábrany jít do bazénu, jelikož se necítí dobře ve svém vlastním těle a tudíž se před ostatními stydí. Pokud i Vy patříte do této skupiny, máme pro Vás několik tipů, jak stud v bazénu překonat a jak účinně zhubnout:

  • Pro začátek si vyberte bazén, který není ve Vaší blízkosti, abyste nenarazily na nikoho známého.
  • S dobrou společností jde všechno lépe! Vezměte si s sebou svoji nejlepší kamarádku, příbuznou či svého partnera.
  • Vezměte si na sebe něco méně odhalujícího, například jednodílné plavky z naší kolekce Jolyn's Onesies.
  • Mějte s sebou ručník, který si můžete omotat kolem těla, v případě, že byste se cítily nesvé.

... a hlavně:

  • Přijměte své tělo i přesto, že není podle Vašich představ: stačí se rozhlédnout kolem sebe a zjistíte, že svět není módní katalog, ale že krása spočívá v odlišnostech každé z nás!

Jakmile se ponoříte do vody, uvidíte, že je to jen z poloviny tak špatné. 

Jak zhubnout plaváním: Návod, jak na to

Nejlepší sport na hubnutí je - nejen podle našeho názoru - plavání. Efektivně si při něm procvičíte všechny svaly a ještě k tomu ulevíte  Vaším kloubům. Po nějaké době ucítíte, že se Vaše pokožka zpevní, že se tělo tvaruje a Vy se prostě budete cítit lépe, protože plavání zároveň stimuluje i Váš krevní oběh.

Tip: Po plavání vždy aplikujte pleťový krém, protože rozdíl hodnoty pH mezi vodou a pokožkou může pokožku časem vysušit.

Mnoho lidí samozřejmě zajímá, zda existuje souvislost mezi plaváním a hubnutím. Odpověď zní ano! Kolik se dá zhubnout za 45 minut plavání? Odhaduje se, že za 1 km plavání spálíme zhruba 500 kalorií, i když spotřeba kalorií samozřejmě závisí na intenzitě plavání. Ti, kteří vzdálenost uplavou svižně kraulem, ve skutečnosti spálí v průměru 900 kcal. Ale buďme upřímné - kdo dokáže hodinu plavat svižně? Zjistěte, který styl plavání nejlépe vyhovuje Vašim potřebám. 

Stále mějte na paměti, že plavání buduje svaly, které spalují energii i v klidu, což samozřejmě převažuje nad možností zhubnout za krátkou dobu. Přesto je ale půl hodiny klidného plavání lepší investicí do postavy než strávené na pohovce.

Mějte na paměti, že i správná výživa hraje při hubnutí a budování svalů zásadní roli, proto jsme pro Vás sepsali článek o tom, jak sport a výživa spolu souvisí a co jíst před tréninkem.

Je lepší plavání na hubnutí nebo běhání?? 

Nejvíce kalorií lze spálit, když svižně běháme. Avšak při běhu namáháme hlavně klouby. Plavání je proto vhodnější sport na hubnutí pro lidi, kteří trpí kloubními problémy nebo mají nadváhu. Klasickým případem je situace, kdy jste po operaci kolene nebo trpíte problémy s koleny. Plavání je šetrný sport, jak trénovat klouby a svaly, aniž byste je přetěžovali.

Existují také organizované plavecké kurzy pro lidi, kteří trpí určitými zdravotními problémy (obezita, osteoporóza atd.). Poskytují je například zdravotní pojišťovny. Zjistěte, zda takové kurzy jsou dostupné ve Vašem okolí. Další výhodou je, že takové kurzy probíhají ve skupinách, čímž se seznámíte s lidmi, kteří mají podobné problémy.

Důvodů, proč začít plavat, je samozřejmě mnohem více. Ať už se rozhodnete pro hubnutí plaváním nebo kvůli jiným důvodům, měli byste se vždy soustředit na to, díky čemu se dobře cítíte. Ne každý sport však musí nutně vyhovovat každému. Pravidelné plavání ale rozhodně stojí za zkoušku.

A v neposlední řadě apelujeme na všechny maminky: Když povedete své ratolesti na plavecký trénink do bazénu, dopřejte si chvilku volna a jděte si také zaplavat. Vaše tělo i mysl Vám poděkují a budete hlavně lépe naladěné. Zkuste to, ujišťujeme Vás, že toho nebudete litovat! #

Jste novopečená matka a nevíte kdy a jak začít plavat s miminkem? Žádný strach, sepsali jsme pro Vás všechny důležité informace o plavaní s miminkem na našem blogu.

Chcete chodit pravidelně plavat a hledáte vhodné plavky? Naše sportovní plavky by mohly být přesně to, co hledáte!   

Komentáře

Komentáře musejí být schválené před zveřejněním.

Your Top size is

Your Bottom size is

Your Onesies size is