Prsa, motýlek, kraul atd.: Znáte všechny plavecké styly?

Někdy může množství pojmů, které slyšíte, způsobit více zmatku než jasnosti. Stejné je to i s různými plaveckými styly: Plavat prsa, motýlka, kraul, znak. Zajímá Vás, co se pod všemi těmito termíny skrývá? Pojďme se na to tedy společně podívat.

V následujícím článku Vám poskytneme několik základních informací o tom, jaké plavecké styly existují a jak správně plavat. Kromě toho se dozvíte, jak plavání značně podporuje zdraví a čemu by se člověk měly spíše vyvarovat.

Plavkyně s červenými plavkami v bazénu

Jaké plavecké styly existují? 

V zásadě existují čtyři různé druhy plavání: 

  • Kraul 
  • Prsa
  • Motýlek (aneb. delfín)
  • Znak

Jak plavat kraul?

Kraul je považován za nejjednodušší plavecký styl, který se lze na začátku velmi rychle naučit. Pedagogové často říkají, že kraul připomíná pohyby malých dětí, kteří přicházejí poprvé do kontaktu s vodou.Tedy podobné pohybům plavajícího psa ve vodě. Správné plavání kraulem se vyznačuje střídavým záběrem paží a trvalým záběrem nohou.

Toto z něj také činí nejrychlejší formu plavání. Podle některých odhadů lze při plavání kraulem spálit až 900 kalorií za jednu hodinu. Pokud tedy chcete pomocí plavání zhubnout, zpevnit tělo a obecně dosáhnout rychlých výsledků, začněte plavat kraul.

Jak plavat prsa?

Plavání prsa je nejstarší známý plavecký způsob a zároveň i o nejnáročnější a nejpomalejší. Typickými pohyby prsou je rozkročný záběr nohama. Pod vodou se paže, které jsou u sebe, současně přitahují dopředu a pak se vedou tlakem proti plaveckému směru. Při této technice lidé ale bohužel dělají mnoho chyb. U mnoha amatérských plavců například zůstává hlava neustále nad vodou a tím hrozí, že špatnou taktikou plavání vznikne jakýsi “ztuhlý krk”. To, co mnoho lidí zná pod pojmem “plavat prsa”, často zcela neodpovídá  oficiálním doporučením plaveckého stylu. Plavat prsa může být totiž velmi namáhavé. Avšak se správnou taktikou je tento styl plavání často mnohem efektivnější. Trenéři toto kondiční plavání doporučují amatérům jen zřídka, právě kvůli častým chybám. Plavat prsa byste též neměly, v případě, že máte předchozí poškození bederní páteře nebo kolenních kloubů.

Co je to motýlek v plavání?

Třetí oficiální plavecký styl se nazývá motýlek či delfín. Správně provedená technika motýlka je druhou nejrychlejší plaveckou technikou. Je ale také proto velmi namáhavá. Jaké jsou svaly zapojené při tomto způsobu plavání? Při plavání motýlka musí být obě paže společně přeneseny dopředu nad vodou, stejně současně jako při pohybu zpět. Nohy se po celou dobu pohybují vlnitým pohybem. Z tohoto důvodů si na motýlka troufnou pouze profesionální plavci. 

Plavecký styl znak

Čtvrtou základní technikou je plavecký styl znak. Zde se ruce (podobně jako při kraulu) střídavě přenášejí dozadu v poloze na zádech, zatímco nohy se od boků dolů střídavě pohybují nahoru a dolů. Znak v plavání vznikl na základě původního starého německého stylu plavání, kdy se obě paže přivádějí dozadu současně zatímco se provádí rozkročný záběr nohama.

V případě, že trpíte potížemi zad, může pro Vás být tento plavecký styl ideální. Procvičují se tak všechny podpůrné svaly a zároveň se šetří páteř. Opět však platí, že kraul vzad by měl být prováděn správnou taktikou - tedy tak, aby měl pozitivní vliv na záda.

Tip: Prohlédněte si naše sportovní plavky, vhodné třeba i na Váš trénink, a začněte plavat ještě dnes!

Ať už preferujete jakýkoli plavecký způsob, nezapomeňte myslet na správnou výživu, abyste optimalizovali svůj plavecký výkon. Přečtěte si náš článek o tom, co jíst před tréninkem.

Plavecké styly v mnoha variantách

Kromě těchto čtyř oficiálních plaveckých stylů se poslední dobou objevily také skupinové varianty plavání. Stále populárnějším se stává například hravý skupinový aqua fitness pod dohledem trenéra.

Je vhodný jak pro účastníky se zdravotními problémy, tak i pro začátečníky. Zároveň se v kurzu dozvíte mnoho o správném držení těla při plavání a můžete pak tento sport efektivněji provozovat samy.

Zjistěte, zda jsou ve Vašem okolí nabízeny kurzy aqua fitnessu a plavání. Informace naleznete na webu nebo přímo u Vaší  zdravotní pojišťovny.

Jaký plavecký styl je tedy nejlepší?

Odpověď na tuto otázku je velmi individuální a závisí na Vašich potřebách. Důležité konec konců je, že se při plavání hýbeme a že aktivně používáme naše svaly. Pouhých 45 minut plavání týdně může mít pozitivní vliv na tělo. Chcete-li zjistit, který plavecký styl Vám nejlépe vyhovuje, měly byste jednoduše vyzkoušet různé plavecké styly a poté se rozhodnout pro ten, který Vám podle Vašeho názoru dělá dobře a je pro Vás nejzábavnější.

V sekci plavání najdete vše, co potřebujete k tomu, abyste mohli začít pravidelně plavat Hledáte plavky, které Vám dokonale padnou? Tak mrkněte na našeho průvodce a zjistěte jaké typy plavek existují! 

→ Máte vše sbaleno na trénink? Podívejte se na náš seznam věcí, co vzít s sebou do bazénu, aby Vám nic nechybělo! :)

Komentáře

Komentáře musejí být schválené před zveřejněním.

Your Top size is

Your Bottom size is

Your Onesies size is